Fries Roodbontvlees

In onze stal lopen onder andere koeien van het ras Fries Roodbont. De Fries roodbonte koe is een authentieke koe afkomstig uit Friesland. Op dit moment zijn er wereldwijd slechts ca. 350 Friese roodgekleurde runderen. De Fries roodbonte koe is een krachtige, oer-Hollandse koe. Helaas is door de achterblijvende melkproductie de koe economisch niet aantrekkelijk; het is immers rendabeler met minder koeien meer melk te produceren. Dit is één van de redenen waarom het een zeldzaam ras is geworden.

kaas
Toch heeft dit ras unieke kwaliteiten die niet verloren mogen gaan. Het is het een mooi, krachtig en sterk. Het vet- en eiwitpercentage in de melk is gemiddeld hoger dan van de meest voorkomende melkkoe. Dit maakt de melk vooral ook geschikt om kaas van te maken. Dit proeft u terug in onze Griene Tsiis, maar uiteraard ook in andere kazen, zoals boederijkaas naturel, kruidnagel en fenegriek.

vlees
Een andere unieke kwaliteit is het vlees van de Fries roodbonte koe; smaakvol en betrouwbaar.
Herman den Blijker over Fries Roodbont:
“Waarom is dat vee dan zeldzaam, omdat het zeldzaam lekker kan zijn.”
(citaat uit zijn boek: Herman dichtbij en soms ver weg.)

De Fries Roodbonte koe is een superieure leverancier van smakelijk vlees. Een uitgebalanceerd rantsoen, een professionele verzorging en een gespecialiseerde slachterij staan garant voor goede kwaliteit.

De Friese Roodbonte koeien van ons bedrijf worden momenteel alleen gebruikt voor de melk, waarvan onder andere Griene Tsiis wordt gemaakt. Het vlees is verkrijgbaar via Rispensstate in IJlst. (www.friesroodbont.nl of ) en bij Keurslager Veldman in Joure (www.veldman.keurslager.nl).